Nieuwsarchief oktober 2024

Bancair tuchtrecht oktober 2024

Frank 't Hart gaat in het Tijdschrift voor Financieel Recht in op de recente evaluatie van het wettelijke tuchtrecht en de bankierseed. Deze evaluatie is door de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd, op verzoek van de Stichting Tuchtrecht Banken. Deze evaluatie biedt waardevolle inzichten in de effectiviteit van het huidige tuchtrechtstelsel.

Twee kernbevindingen uit het rapport zijn opvallend:
1. Het tuchtrecht biedt medewerkers onvoldoende concrete richtlijnen om in complexe situaties correct te handelen; en
2. De wetgever heeft bij de invoering van het tuchtrecht geen duidelijke doelstellingen vastgesteld, wat het lastig maakt om de effectiviteit van het stelsel te beoordelen.

Lees hier het artikel.

Zorgplicht bij betalingsverkeer oktober 2024

De zorgplicht van banken in het kader van betalingsverkeer mag zich ‘verheugen’ in groeiende belangstelling. In zijn JOR-annotatie maakt Frank 't Hart onderscheid tussen drie situaties:


1. Aansprakelijkheid jegens derden als gevolg van handelingen van de rekeninghouder;
2. Aansprakelijkheid jegens de rekeninghouder in geval van bancaire fraude; en/of,
3. Aansprakelijkheid jegens de rekeninghouder vanwege ‘list en bedrog’ (maar ook wanprestatie) door een derde.

Lees hier zijn annotatie.

Fraude bij betaaldienstverlening oktober 2024

Voor het Tijdschrift voor Financieel recht heeft Laura Stortelder een artikel geschreven over fraude bij betaaldienstverlening. Zij gaat in op het wettelijke aansprakelijkheidsregime dat onderscheid maakt tussen zogenaamde toegestane en niet-toegestane betalingstransacties, zij behandelt uitgebreid recente jurisprudentie (zowel van het Kifid als de civiele rechter) en blikt vooruit op PSD3.

Lees het hele artikel hier.